Miksi kompressiosukat?

JOBST kompressiosukat - Miksi kompressiosukat ovat tarpeellisia?

Miksi kompressiosukat ovat tarpeellisia?

Laskimoperäiset sairaudet ovat moninaisia. Ne ulottuvat suonikohjuista syvien laskimoiden vajaatoimintaan ja posttromboottiseen oireyhtymään. Vaivat ovat siis erittäin yleisiä, ja niihin tulee suhtautua samalla vakavuudella kuin korkeaan verenpaineeseen ja sydänsairauksiin.

Tehtävämme on auttaa sinua ymmärtämään laskimoperäisten oireiden syyt ja antaa vinkkejä ja tietoa vaivojen hoidosta.

JOBSTin testatut ja erittäin laadukkaat kompressiotuotteet ovat tuotekategorioissaan edelläkävijöitä. Alun perin JOBST-tuotteet kehitettiin lääkinnälliseen hoitoon, mutta nykyään tuotteitamme käyttävät laskimovaivojen ehkäisyyn runsaasti myös muun muassa hoitohenkilökunta ja urheilijat.

Terveet laskimot

Terveiden jalkojen laskimoissa on sileät ja joustavat seinämät, jotka mukautuvat täydellisesti laskimoissa olevan paineen muutoksiin. Pohjelihaksen jännittyessä laskimoläpät aukeavat, ja veri pumppautuu kohti sydäntä. Lihasten rentoutuessa läpät sulkeutuvat, jotta veri ei pääse kulkeutumaan jalassa takaisin alaspäin.

Laskimovaivat

Laskimoiden ääreisverenkierron paine on luonnostaan alhainen, ja laskimoläpät voivat heikentyä monista syistä, kuten laskimotukoksen tai raskauden aiheuttamien hormonimuutosten myötä. Mikäli laskimoläpät heikentyvät tai laskimoiden seinämissä on poikkeavuuksia, veri pääsee virtaamaan taaksepäin, jolloin ääreisverenkierron laskimopaine kasvaa (laskimohypertensio).

Pitkäkestoinen laskimohypertensio venyttää laskimoiden seinämiä, eivätkä läppien kärjet enää kohtaa sulkeutumisvaiheessa. Tämä voimistaa hypertensiota, ja seurauksena voi olla turvotusta, epämiellyttäviä tuntemuksia ja suonikohjuja.

Pystyasennossa oltaessa veri, jonka pitäisi kulkeutua takaisin sydämeen, voi pysähtyä jalkoihin. Paine aivan ihon alla olevissa pinnallisissa laskimoissa kasvaa, mikä aiheuttaa turvotusta. Tavallisin oire on jalkojen väsyminen ja särky, erityisesti pidemmän seisoskelun seurauksena.

Ajan kuluessa jalkoihin ja nilkkoihin voi myös kerääntyä nestettä, mistä seuraa ödeema. Nilkkojen yläpuolella oleva iho ohenee, siihen ilmestyy värimuutoksia ja jalkaan voi kehittyä laskimoperäinen haava.

Kompressiosukat tehostavat huonosti toimivien laskimoläppien toimintaa puristamalla ympäröiviä kudoksia kokoon, jolloin laajentuneiden laskimoiden läpimitta pienentyy ja läppien kärjet ulottuvat lähemmäksi toisiaan. Porrastetusti kompressoivat sukat, joissa puristus on voimakkain nilkassa ja vähentyy asteittain kohti polvea, auttavat pohjelihaksia pumppaamaan laskimoverta tehokkaammin kohti sydäntä.

Loading...